Izdelava logotipa- Inkscape

Izdelek, ki sem ga izdelal za svoje spletišče, je logotip. Ker je ime spletne strani Večpredstavnost in hipertekst, sem v logotip vključil kratico ViH. Ker k večpredstavnosti in hipertekstu spadajo tako zvok, video, kot tudi različni formati slik, sem v logotip vključil tudi kamero, noto ter okvirje slik, v katerih je navedenih nekaj formatov.

Izdelek sem izdelal z uporabo brezplačnega, odprtokodnega programa Inkscape, ki je namenjen izdelavi in obdelavi vektorske grafike. Primarni format, ki ga Inkscape uporablja je SVG, program pa je lahko uporabljen tako na Windowsih, kot tudi Mac OS-ih in Linuxih.

Pa si poglejmo, kako je potekala izdelava logotipa za spletno stran Večpredstavnost in hipertekst.

POTEK IZDELAVE:

1. korak: Odpremo program Inkscape. Program je dostopen na https://inkscape.org/release/inkscape-0.92.3/.

2.korak: S klikom na + in  približamo ali oddaljimo pogled na risalno površino.

Ko nastavimo želeni pogled lahko začnemo z delom. Večino ukazov, ki jih bomo uporabljali, najdemo na levi strani v orodni vrstici, kot kaže slika. S klikom na + in približamo ali oddaljimo pogled na risalno površino.

3.korak:  Izberemo in kliknemo na riši krivulje in ravne črte in oblikujemo napis, ki ga želimo. Za lažje oblikovanje si pomagamo z izbiro dveh načinov in sicer način ustvari niz odsekov prečnih črt in način ustvari niz odsekov ravnih črt, ki ju najdemo pod ukazno vrstico.

4.korak: S klikom na posamezno črto se nam spodaj levo prikažeta poteza in polnilo, kjer izberemo barvo in debelino črte.

5.korak: Noto, katere del predstavlja piko nad i-jem, narišemo s pomočjo ukazov riši kroge, elipse, loke ter riši krivulje in ravne črte.

6.korak: Za lažje in natančnejše risanje uporabimo izberi in preoblikuj predmete in podvoji, do katerega pridemo z desnim klikom na izbrani lik/objekt.

7.korak: Z uporabo ukaza riši kvadrate in pravokotnike narišemo pravokotnik, ki bo predstavljal kamero. Trikotnik, ki predstavlja sprednji del kamere narišemo s pomočjo riši krivulje in ravne črte ter ga pobarvamo v isto barvo kot pravokotnik. Postavimo ga tako, da vrh trikotnika prekriva del pravokotnika, kot kaže slika.

8.korak: Isti ukaz uporabimo tudi za risanje nog, na katerih stoji kamera.

9.korak: Kroga nad kamero dodamo z ukazom riši kroge, elipse, loke (Namig: izberemo brez polnila).

10.korak: Za konec dodamo še nekaj pravokotnikov, ki vsebujejo imena formatov. Te ustvarimo z ukazom riši kvadrate in pravokotnike.

11.korak: Besedilo vstavimo z ustvari in urejaj besedilo.

12.korak: Pravokotnike z besedilom še razporedimo po risalni površini.

Izdelava logotipa je tako končana. Če želimo izdelek izvoziti in shraniti kot sliko, pod zavihkom datoteka izberemo Export PNG Image…. Na desni strani se nam prikaže okno, prikazano na spodnji sliki, kjer izberemo dimenzije slike ter prostor, kamor želimo sliko shraniti. Na koncu ne pozabimo klikniti na izvozi.

Opomba: Za lažje premikanje objektov (npr. kamera), ki so sestavljeni iz več objektov/ delov, označimo dele, ki jih želimo združiti ter pod zavihkom predmet izberemo združi (bližnjica ctrl + G), s katerim izbrane dele združimo v celoto. Če jih želimo popraviti in jih je zato potrebno razdružiti, uporabimo razdruži (bližnjica ctrl + U), ki jo prav tako najdemo pod zavihkom predmet.

PDF oblika opisa izdelave je na voljo tukaj: IZDELAVA LOGOTIPA – INKSCAPE

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja