PDF format

PDF, oziroma Portable Document File je format, ki omogoča izmenjavo, prikazovanje in shranjevanje elektronskih dokumentov. Predstavljen je bil v devetdesetih letih, ko ga je razvilo podjetje Adobe Systems. V datoteko lahko poleg besedila vključimo tako rastrske, kot tudi vektorske slike, kot novosti zadnjih različic pa lahko dodajamo tudi video, zvok, 3D objekte, datoteko lahko tudi zaščitimo z geslom in se celo lastnoročno podpišemo. Deluje po principu wysiwyg (what you see is what you get), kar pomeni, da format ohranja pisavo, besedilo, slike, prelome, grafične elemente in tudi barvo. Format svoje storitve omogoča ne glede na to, kakšno strojno in programsko opremo ima računalnik ter kakšen je operacijski sistem. Od leta 2008 je PDF odprti standard, pred tem pa je bil lastniški format. Za razliko od svojega predhodnika PostScripta, PDF omogoča stiskanje vsebine. Algoritmi, ki so za stiskanje lahko uporabljeni pa so CCITT Group 3, CCITT Group 4, JPEG, Flate, LZW, RLE in ZIP.

CCITT Grup 4 stiskanje (G4) je brezizgubno stiskanje in se uporablja le za črno-bele slike. V primerjavi z CCITT Group 3 je primernejši, saj , poleg tega pa je lahko vklopljen ves čas. Slika je s strani G4 obravnavana kot vrsta vodoravnih črnih pik oziroma črt na beli podlagi. Če je na strani manj pik ali črt, je stiskanje učinkovitejše. Kompresijsko razmerje, ki ga G4 lahko doseže je 20:1. Na voljo je tudi v nekaterih drugih formatih in sicer so to TIFF, CALS in CIT.

Program, ki ga potrebujemo za odpiranje in prikazovanje PDF datotek, je Adobe Acrobat, ki je brezplačen. V primeru, če bi želeli PDF datoteke tudi urejati in spreminjati, pa bi potrebovali plačniško verzijo.

Datoteke, ki jih shranimo v PDF format, lahko pretvorimo v veliko drugih formatov, kot na primer Microsoft Office formati, Open Office, Tagged Image File, HyperText Markup Language in mnogi drugi. Vse te formate pa lahko pretvorimo tudi nazaj v PDF.

Kaj so prednosti in kaj slabosti PDF formata?

PREDNOSTISLABOSTI
Vedno ista vsebina in postavitev grafičnih elementov ne glede na strojno in programsko opremoTežko urejanje vsebine
Enostavna uporabaRazlične oblike PDF-ja zahtevajo različne načine dela
Možnost zaščite dokumentov na različne načine
Izmenjavi prijazna velikost dokumentov (učinkovito stiskanje)
Omogoča različne načine za predstavitev podatkov (besedilo, grafika, animacija, zvok, interaktivna polja, 3D modeli…)

Viri:

 

 

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja