TIFF format

TIFF (Tagged Image File Format) je format, ki je namenjen shranjevanju slik rastrske grafike. TIFF radi uporabijo v založništvu, prav tako pa tudi grafični umetniki ter fotografi, načeloma pa ga uporabljamo pri shranjevanju podatkov s skenerjev, shranjevanju faksov ter tiskanju visoko-ločljivih slik. Podjetje Aldus Corporation je format TIFF ustvarilo v osemdesetih letih z namenom da bi imeli zgolj en format za skenirane slike. Sprva je bil TIFF format za binarne slike, saj so tedanji skenerji lahko delali zgolj z binarnimi slikami. Ob razvijanju skenerjev se je posledično razvijal tudi TIFF.

Zadnja verzija TIFF formata, verzija 6.0 je bila objavljena leta 1992, kljub temu pa je še vedno veliko brezizgubnih TIFF datotek ustvarjenih kot verzija 5.0, katero podpira velika večina aplikacij. Značilnost formata je, da se razvija glede na potrebe, kar pomeni, da dodaja polja s podatki. Datoteka TIFF  je sestavljena iz glave, datoteke zlogov, ki skrbi za shranjevanje ter polja s podatki o sliki. Podatki o sliki, ki so v polju zabeleženi so na primer dimenzija slike, način stiskanja, palete in ostali potrebni podatki. Načini stiskanja, ki jih lahko zasledimo v TIFF datotekah pa so naslednji:

  • CCITT Group 3
  • CCITT Group 4
  • LZW
  • JPEG
  • Pakirani biti

CCITT stiskanje sem omenil že v prispevku o PDF formatu (PDF format), zato se bom tukaj posvetil drugim načinom. LZW oziroma Lempel-Ziv-Welch stiskanje je brezizgubno stiskanje, ki se uporablja True Color in 256 barvne slikovne TIFF datoteke ter TIFF slikovne datoteke v sivinah. Na drugi strani pa je JPEG stiskanje, ki ob stiskanju izgubi nekaj podatkov o sliki, prav tako kot LZW pa tudi JPEG uporablja True Color TIFF slikovne datoteke.

Potrebno je omeniti, da je TIFF v primerjavi z drugimi formati bolj fleksibilen, poleg tega pa premore tudi več funkcij in zmogljivosti. Deluje na različnih operacijskih sistemih, prav tako pa ga je mogoče uporabljati v večini programov, ki so namenjeni urejanju slik ter tudi v raznih aplikacijah. Ima pa naš format kljub velikemu številu prednosti tudi nekaj slabosti. Ena izmed njih je mehanizem za določitev večplastnih razmerij med različnimi TIFF stranmi. Pomanjkljivosti pa sta zagotovo tudi to, da nima standardne podpore za napredne možnosti stiskanja ter to, da je velikost datoteke omejena na 4GB.

Datoteke, ki so shranjene v formatu TIFF imajo končnico .tiff ali .tif.

Viri:

 

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja