MPEG format

MPEG oziroma Moving Picture Experts Group je delovna skupina, ki je bila ustvarjena s strani ISO in IEC z namenom, da se vzpostavijo standardi za stiskanje in prenos videa in zvoka. MPEG standardi so sestavljeni iz različnih delov, vsak del pa pokriva nek določen vidik celotne specifikacije.

Format MPEG je format za video datoteke, med drugim pa je uporabljen pri filmih, ki so uporabnikom na voljo preko interneta. Za pretočno predvajanje in hitro nalaganje v primerjavi z drugimi video formati, MPEG uporablja MPEG-1 ali MPEG-2 stiskanje.

MPEG-1 je standard za stiskanje videa in zvoka, ki je bil oblikovan v devetdesetih letih in je namenjen stiskanju surovih VHS video posnetkov v višini do 1,5 Mb/s, pri čemer pa se kakovost bistveno ne poslabša. Tudi zaradi tega je zelo priljubljen ter dobro združljiv. Posnetki ali videi, shranjeni v tem formatu so prikazani s hitrostjo 30 slik na sekundo, ločljivost pa je približno 352 x 240.

MPEG-2 pa se uporablja kot standard za stiskanje zvoka in videa visoko kakovostnih videoposnetkov, med drugim je izbran kot sistem stiskanja za digitalno in satelitsko televizijo ter za DVD videoposnetke v višini med 2 in 10 Mb/s. Tukaj so videi prav tako prikazani s hitrostjo 30 slik na sekundo, medtem ko je ločljivost 720 x 480.

Omeniti velja še nekaj drugih standardov za stiskanje, ki jih je MPEG standardiziral. Prvi, ki je poleg zgoraj naštetih najbolj poznan je MPEG-4 standard, ki je multimedijski standard za računalnike, mobilne naprave ter splet. Za dosego višjih faktorjev stiskanja v primerjavi z MPEG-2, MPEG-4 uporablja dodatna orodja za kodiranje z dodatno kompleksnostjo. Standard omogoča uporabo zaščitenih tehnologij ter zaščito vsebin, med drugim pa podpira tudi MPEG-J.

Odgovor na vprašanje, zakaj smo preskočili MPEG-3 standard je ta, da v resnici ne obstaja, saj je združen z MPEG-2. Namenjen je HDTV stiskanju, paziti pa moramo, da ga ne zamenjamo z MP3.

Datoteke, shranjene v formatu MPEG, imajo končnico .mpeg ali .mpg. Te datoteke so dobro združljive, zato jih lahko odpremo z številnimi programi na različnih platformah. Nam najbolj poznani programi so Windows Media Player, VLC Media Player ter iTunes in QuickTime. Program, ki ga lahko uporabljamo na Windowsih, macOS-ih, Androidih ter iOS-ih je VLC Player in je priporočljiv za odpiranje MPEG datotek, saj je hiter, odprtokoden ter tudi brezplačen.

Viri:

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja