WAV format

WAV oziroma Waveform File Format je Microsoftov in IBM-ov standardni format za zapis zvočnih datotek, ki je bil ustvarjen leta 1991 z namenom shranjevanja bitnega toka na osebnih računalnikih. Pri tem je za shranjevanje podatkov v kosih uporabljen datotečni format za izmenjavo virov RIFF, ki je tudi glavni format, ki se uporablja pri Microsoft Windows sistemih za surovi in nestisnjeni zvok.

Datoteke, shranjene v formatu WAV so nestisnjene ter brezizgubne zvočne datoteke, ki uporabljajo standardni format za digitalne zvočne datoteke za shranjevanje podatkov o valovnih oblikah. Ker so datoteke nestisnjene in brezizgubne, lahko zavzamejo veliko prostora, kar znaša približno 10 MB na minuto pri največji velikosti datoteke 4 GB. Zvočni posnetki so načeloma shranjeni v 44.1 KHz, 16 bitnem formatu, ki je med drugim standardni format za CD-je. Zaradi tega, ker so navadno nestisnjene, se WAV datoteke uporabljajo v profesionalni glasbeni industriji, saj se ohranja visoka kakovost zvoka.

WAV je združljiv z operacijskimi sistemi Windows, Macintosh in Linux, zaradi pogoste uporabe pa lahko datoteke WAV odpremo na različnih platformah s programi, kot so Windows Media Player, iTunes, VLC, QuickTime in drugimi. Tisti, ki uporabljajo operacijski sistem Windows ali MacOS za predvajanje ne potrebujejo dodatne programske opreme. v primeru, če ima uporabnik Linux, je za predvajanje potrebna namestitev in uporaba predvajalnika, na primer VLC-ja.

Datoteke, shranjene v WAV formatu imajo končnico .wav ali .wave.

Prednosti in slabosti WAV formata

Prednosti Slabosti
Omogoča reproduciranje posnetka brez izgube kakovosti zvokaPrevelike datoteke
Enostavna obdelava in urejanje datotekNepraktičnost pri pretakanju
Omogoča poslušanje najvišjih hitrosti snemanja z dinamičnimi razponi do 192 kHz

Viri:

(Skupno 164 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja