Orodja za izdelavo infografike

Na voljo je veliko brezplačnih programov za izdelavo infografike, ki so dostopni na spletu. Dva izmed njih bom tudi podrobneje predstavil spodaj ter ju primerjal.

CRELLO

Crello je brezplačen program za grafično oblikovanje, s katerim lahko oblikujemo slike za objavo na družbenih omrežjih, videe, plakate, animacije ter tudi razne predstavitve in vizitke. Izbiramo lahko med približno 40 različnimi formati, na voljo pa je ogromno predlog, ki so že pripravljene za uporabo in so tudi brezplačne. Program je na voljo v kar devetih jezikih in sicer angleščini, ruščini, ukrajinščini, španščini, portugalščini, nizozemščini, francoščini, nemščini ter italijanščini. Program ponuja tudi nekatere druge, bolj bogate pakete, ki pa so plačljivi.

Za prijavo v program si je seveda potrebno izbrati uporabniško ime in geslo, kar ni za nas nič novega. Na prvi strani se nam prikaže nekaj formatov in že nekaj pripravljenih predlog, imamo pa tudi možnost, da sami nastavimo dimenzije, ki jih želimo imeti ter začnemo iz nič in z enim klikom že lahko začnemo ustvarjati. Ob izbiri poljubnega formata se nam prikaže pogled, kot je na sliki spodaj.

Prikazan pogled je pregleden in preprost za uporabo, saj so vse zadeve dobro označene in je tako lahko najti tisto, kar iščemo. Najprej se nam prikažejo že pripravljene predloge, ki pa se razlikujejo glede na to, kakšen format smo izbrali na začetku. So pa predloge razvrščene v okoli dvajset kategorij, tako da bo vsakdo zagotovo našel nekaj, kar mu bo všeč. Predlogo izberemo s klikom. Na risalni površini na desni lahko izbrano predlogo urejamo ter ji odvzemamo in dodajamo elemente. Dodamo lahko slike, ozadja, besedilo, objekte ter celo uvozimo svoje datoteke. Pod objekti najdemo še razne oblike, ikone, črte, okvirje, poleg tega pa tudi ilustracije in nalepke. Vse to prav tako dodamo s klikom. Skratka, kar pester izbor.

Pri dodajanju pa moramo biti pozorni na to, da dodamo brezplačne slike, ozadja in objekte, saj je cena tistih plačljivih napisana v desnem spodnjem kotu posameznega elementa in je marsikdaj slabo vidna. V kolikor imate namen vložiti nekaj denarja je ta skrb odveč in si poleg tega lahko privoščite še plačljivo verzijo programa, ki uporabniku ponuja več.

Stvari, ki so že bile na risalni površini ali pa smo jih tja dodali sami, seveda lahko tudi urejamo. Spreminjamo lahko efekt, barvo, pozicijo, velikost, lahko pa jo tudi dvignemo ali spuščamo na različne nivoje. S tem dviganjem in spuščanjem lahko dosežemo dober učinek, saj želimo nekatere stvari prikazati nad oziroma pod nečim drugim. Posebej pri besedilu pa lahko tudi spreminjamo pisavo, določimo poravnavo, velikost, razmik in seveda barvo.

Menim, da je Crello uporabniku prijazen program, saj je brezplačen in omogoča veliko različnih možnosti, poleg tega pa je enostaven za uporabo. Na voljo je tudi deljenje izdelka na različnih družbenih omrežjih, program pa ponuja tudi možnost izvoza v petih različnih formatih, med drugim JPG, PNG ter PDF.

PIKTOCHART

Piktochart je spletna aplikacija za izdelavo infografike, ki je uporabnikom na voljo brezplačno ter jim omogoča preprosto ustvarjanje infografik, predstavitev, plakatov, letakov. Na voljo je tudi nekaj brezplačnih predlog, ki so v uporabniku lahko v veliko pomoč, sploh v primeru, ko še nima prave ideje. Uporabnikom, ki jim osnovni brezplačni paket ni dovolj, je na voljo nekaj plačljivih paketov, ki ponujajo veliko več vnaprej pripravljenih predlog, na voljo je veliko prostora za shranjevanje oziroma nalaganje slik ter omogočajo izvoz slik visoke kakovosti ter celo izvoz v PDF formatu.

Tako kot je v navadi pri večini aplikacij, se je na začetku potrebno vpisati s prej izbranima uporabniškim imenom in geslom. Ob prijavi se nam prikaže nadzorna plošča, kjer so zbrani in prikazani naši izdelki, ponujena pa je tudi možnost, da ustvarimo mapo, v katero bomo shranjevali svoje izdelke. Na levi strani lahko izbiramo med tremi možnostmi in sicer so to Infographic, Presentation ter Printable. Vsaka od teh možnosti ponuja izbiro prazne predloge, kjer začnemo iz nič ter približno 10 že pripravljenih predlog. Ob kliku na možnost Printable lahko dodatno izbiramo še med predlogami za izdelavo plakatov, poročil ali letakov.

Ko se odločimo kaj želimo ustvariti ter si izberemo predlogo, ki nam je najbolj všeč, se z miško premaknemo na izbrano predlogo ter jo izberemo s klikom na Use Template, pred tem pa si posamezno predlogo lahko tudi ogledamo s klikom na Preview, ki se nahaja pod možnostjo Use Template.

Odpre se novo okno, kjer je na desni strani risalna površina, na levi pa so možnosti za urejanje in dodajanje grafičnih elementov, ozadja, besedila, barve in raznih orodij. Pod grafičnimi elementi najdemo oblike in ikone, črte, slike in okvirje.  Oblike in ikone lahko iščemo glede na kategorijo, ponujena pa je tudi možnost izbire med barvnimi ali črno-belimi oblikami in ikonami. Pri črtah imamo tri izbire, veliko več možnosti pa je pri izbiri slik ter slikovnih okvirjev, kjer si lahko pomagamo tudi z iskanjem. Pri ozadju lahko zgolj spremenimo barvo ali pa izberemo enega izmed pripravljenih, kar je dovolj, da bo vsakdo našel ozadje, ki mu bo ustrezalo. Možnost, kjer izberemo kakšno bo besedilo, nudi 5 »klasičnih« izbir (Title, Subtitle, Subtitle 2, Subtitle 3, Body Text), so pa na voljo tudi okvirji različnih vrst, kjer je izbira res velika. Kot dodatek lahko k svojemu izdelku dodamo tudi diagrame, zemljevide ali celo video posnetke. Omogoča pa Piktochart tudi možnost nalaganja svojih slik in sicer v formatih JPG, PNG, GIF in SVG. Pri nalaganju pa moramo biti pozorni na to, da imamo na voljo le 40 MB prostora.

Postavitev elementov na risalni površini lahko nastavimo poljubno s premikanjem, lahko pa jim položaj spreminjamo s pomočjo ukazov v ukazni vrstici nad risalno površino. Če želimo, da je en od elementov nad oziroma pod drugim, zgolj kliknemo nanj in na levi strani se nam bo prikazalo nekaj možnosti, med drugim tudi ta, da lahko izbrani element dvignemo ali spustimo za eno plast. Ob urejanju besedila so nam na voljo vse »klasične« možnosti za urejanje, od poravnave, pisave, velikosti, barve pa do dodajanja povezav.

Končni izdelek lahko shranimo ter ga izvozimo v PNG formatu, lahko pa ga tudi delimo z drugimi in sicer preko povezave, ki nam jo program generira sam.

Povezava do primerjave programov: Primerjava orodij

Povezava do primera izdelka: Izdelek infografika – Crello

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja